De energietransitie in het nieuws
De burgers zijn aan het wakker worden. Men begint nu te beseffen wat de energietransitie precies gaat betekenen voor ons landschap. In eerste instantie is iedereen natuurlijk voor groene energie. Echter, langzaam aan begint men wakker te worden, en te realiseren wat het betekent, als we heel Nederland volplempen met windmolens en zonnevelden. Iedere dag staat er wel iets in de krant. Iedere week is er wel iets op TV. Een kleine selectie:
Tennet (onze nationale netbeheerder) gaat er van uit dat in 2025 er niet altijd meer elektriciteit uit het stopcontact zal komen. Rolling blackouts. Quote: “En een harde landing is dat we regio’s in toerbeurt afschakelen, zoals dat geregeld in Zuid-Afrika gebeurt. Als je eraan gewend raakt, prima, maar leuk is het niet. Zeker niet in de winter.”
Twee experts waarschuwen voor een “hagelslag-landschap”. Friso de Zeeuw, adviseur gebiedsontwikkeling en emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft in Trouw: “Voor typisch Nederlandse landschappen en grote wateren dreigt zich een ramp te gaan voltrekken“. En Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman in de Volkskrant: “… niemand in Nederland zich bekommert om de vraag hoe we Nederland niet alleen duurzaam maken, maar ook mooi en leefbaar houden”.
De verruïnering van de Wieringermeerpolder in het noorden van Noord-Holland is vaak in het nieuws geweest. Bv. bij Zondag met Lubach. Of bij PowNed. Of in het NRC (voor abonnees). De Wieringermeerpolder is het schoolvoorbeeld van hoe het gigantisch fout kan gaan. Honderden miljoenen euro’s subsidie voor stroom voor 2 multi-nationals (die zelf geen belasting in Nederland betalen). Waar we geen enkele CO2-reductie voor terug hebben gekregen. En het landschap (200 km²) is verruineerd.
In april 2020 stelde Ronald Plasterk al dat we een volledig nieuw klimaatplan nodig hebben. Als je geen abonnee bent bij de Telegraaf, kun je hier het artikel toch bekijken.
Een interessante vernieuwing is zonnepanelen op het water. Door de koelte van het water leveren de panelen 8% meer op dan op het land. Bovendien is het makkelijk om de panelen mee te laten draaien met de zon. Zo kun je alles bij elkaar wel meer dan 40% extra opbrengst krijgen. Bovendien is het techniek van Nederlandse bodem. Helaas verstrekt onze subsidie-gever (SDE++) minder subsidie aan deze techniek dan aan simpele zonneveld op land, dat veel minder efficient is.
Reacties
De energietransitie in het nieuws — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>