Elektriciteit opslaan
We hebben slechts 22% zonneuren in Nederland. In het oosten van het land nog iets minder. De wind waait ongeveer twee keer zo vaak/lang. En weer, in het oosten, ver van de kust, een stuk minder. Dat betekent dat we de helft van de tijd geen elektriciteit van zon of wind zullen hebben. Alle politieke doelen zoals: “in 2040 hebben we 750 hectare zonnepanelen nodig”, of “we zetten 20 grote windmolens (van 260 meter) neer en we zijn klaar” zijn veel en veel te simpel. Als we dat doen, dan zitten we de helft van de tijd zonder stroom.
De oplossing? Volgens de politiek is dat eenvoudig: energie opslaan! Hoe dat moet zeggen ze er niet bij. Het vertrouwen is in de toekomst. “De ontwikkelingen gaan zo hard”, “groene energie staat nog in de kinderschoenen”, “ze verzinnen vast wel iets”. Allemaal lariekoek. Praktische vooruitgang gaat veel langzamer dan je denkt. We zijn al een halve eeuw bezig met onderzoek naar wind en zonne-energie. We maken al meer dan een eeuw batterijen en accu’s. Vooruitgang kan in het begin snel gaan, we plukken het “laaghangend fruit” eerst. Daarna wordt het moeilijker.
In Australie gebruiken ze veel groene energie. Een voorbeeld is de Hornsdale Wind Farm. In 2017 heeft Tesla een heleboel accu’s geschonken, om elektriciteit in op te slaan. Er kan 194 mWh aan stroom in worden opgeslagen. Als je zo’n grote accu wilt kopen bij Tesla, dan kost je dat 98 miljoen euro (161m A$). Stel we kopen een accu om de stroom voor 1 dag in Berg en Dal in op te slaan. Wat kost dat?
In 2015 gebruikten we 107 gWh aan stroom. Dat is zo’n 300 mWh per dag. Een accu van 194 mWh kost 98 miljoen euro. Dus een accu voor een dag stroom (300 mWh) kost dus zo’n 150 miljoen euro!
Maar we moeten geen stroom opslaan voor 1 dag. We moeten de hele winter doorkomen met de winterzon. In de zomer zouden we zo’n 100 dagen aan stroom op moeten slaan. Die we dan in de winter kunnen gebruiken. Dat is dan een accu van 15 miljard euro (100 x 150 miljoen). De schatting is dat, als we allemaal elektrisch gaan rijden, en onze huizen gaan verwarmen met warmtepompen, er drie keer zo veel stroom nodig zullen hebben. We hebben dan een accu van 45 miljard euro nodig! Alleen voor Berg en Dal.
“De vooruitgang gaat zo snel!”. Stel die accu’s worden 3x zo goed en worden 3x zo goedkoop. Dan moeten we nog 5 miljard euro uitgeven, alleen voor Berg en Dal. Dat is 300 duizend euro per gezin. En dan hebben we het nog niet eens over de belasting van het produceren van zulke accu’s op milieu en bevolking.
Conclusie: stroom opslaan is onbetaalbaar en onpraktisch. En er is niets dat er op duidt dat dat over 30 jaar anders zal zijn.
Naschrift: als je me niet gelooft, ook de Gasunie zegt dit, in hun rapport “Gasunie Verkenning 2050” uit 2018. Quote: “Omdat de mogelijkheden voor opslag van energie in elektrische dragers niet toereikend zal zijn, is het gebruik van duurzame gassen die kunnen worden opgeslagen noodzakelijk. Andere opties voor flexibele energieopslag op de benodigde schaal zijn er niet. Het gebruik van relatief dure biomassa is daarom nodig”. Let wel op, dit rapport is uit 2018. Sindsdien is de politieke en publieke opinie over biomassa compleet omgeslagen. Het aantal voorstanders van biomassa is gereduceerd tot een enkele landelijke politieke partij. De Gasunie zegt dus: “wij weten ook niet hoe je op grote schaal energie (elektriciteit) kunt opslaan”.
Reacties
Elektriciteit opslaan — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>