Vrachtschepen op de Waal
Update: dit artikel is achterhaald. Berg en Dal wordt niet gevraagd om elektriciteit voor de vrachtschepen op de Waal op te wekken. De vraag van de provincie is concreet om, naar rato, tussen de 30 en 75 gWh/jaar duurzaam op te wekken. Deze simpele vraag maakt een discussie over vrachtschepen irrelevant.
De gemeente Berg en Dal ligt aan de Waal. Iemand moet de energie opwekken voor de schepen die over de Waal varen. Daar zijn de omliggende gemeenten voor aangewezen. Berg en Dal moet dus ook z’n steentje bijdragen. Maar hoe zwaar is dat steentje? In het Actieplan Duurzaamheid 2019 staat dat 25% van ons totale energieverbruik nu, op conto komt van de binnenvaart en de recreatievaart. Dat betekent een derde erbij. Dat is niet niks.
De schatting is dat we nu 1050 gWh totaal aan energie per jaar gebruiken. 110 gWh daarvan is elektriciteit (zakelijk en particulier samen). De scheepvaart verbruikt dus 250 gWh. Wat over 30 jaar? Volgens het Actieplan moet alles en iedereen de komende 30 jaar 50% energie besparen. Gaan die vrachtschepen energiezuiniger worden? Ik denk het niet. Dat betekent dat ons eigen energieverbruik van 800 gWh naar 400 gWh zal gaan, vanwege elektrisch rijden en warmtepompen. Maar ik denk dat de scheepvaart op 250 gWh zal blijven hangen. Die blijven op stookolie varen. In 2030 verbruikt de scheepvaart dus 38% van onze energie. Ter herinnering, voor 250 gWh energie heb je of 320 hectare zonnevelden nodig, of 15 windmolens van 260m hoog (of 40 molens van 160m hoog).
Sommige gemeenten hebben hier beroep tegen aangetekend. Dat zouden wij ook moeten doen. De Waal is nationale infrastructuur, niet echt iets van de gemeente Berg en Dal. Laat de windmolens op zee hier maar elektriciteit voor opwekken.
Bovendien, vrachtschepen zijn niet elektrisch. Vrachtschepen draaien op stook-olie. Je kunt vandaag geen enkel elektrisch vrachtschip kopen. Er zijn ook geen elektrische vrachtschepen in ontwikkeling. Want accu’s zijn te duur. En vrachtschepen en hun lading zijn heel erg zwaar. Verlengsnoer gaat niet. En een bovenleiding boven de Waal is lastig. Zelfs al hadden we die 250 gWh aan energie in de vorm van groene elektriciteit, de vrachtschepen kunnen er niets mee.
Over bovenleidingen gesproken, zou het niet beter zijn om vrachttransport via de trein te doen? Alles wat we dan nodig hebben is een spoorlijn, parallel met de Rijn en de Waal. Van Rotterdam naar het duitse Ruhrgebied. Zou dat niet mooi zijn?
Bijkomende effect van zo’n spoorlijn is dat die niet door de gemeente Berg en Dal komt. Dan zijn we ook niet meer verantwoordelijk voor de energie voor dat vrachttransport.
Dus: de gemeente moet protest aantekenen. Accepteer deze enorme verantwoordelijkheid niet. Protesteer bij de RES (Regionale Energie Strategie), of bij het Rijk, of weet ik waar. Misschien kunnen we protesteren samen met de andere gemeenten die aan de Waal en Rijn liggen.
Reacties
Vrachtschepen op de Waal — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>